Onderweg

We zijn weer onderweg met Team SD Worx. Ik schrijf op dit moment vanuit de teambus op weg naar La Course, de eendagswedstrijd voor vrouwen van de Tour de France.

Voor mijn idee ben ik maar een paar uur thuis geweest. Toch was ik alweer 1,5 week in Nederland. De tijd ging snel, waarschijnlijk ook omdat ik veel onderweg was in Nederland. Zo had ik veel afspraken en reed ik het Nederlands Kampioenschap tijdrijden en het Nederlands Kampioenschap op de weg.

Afgelopen maandag was ik met Annemiek, Anna en Marianne een dag op Papendal. Hier kwamen we voor het eerst als Olympisch team voor Tokyo 2021 bij elkaar. Op de planning stond onder andere: een training in de hitte kamer, kleding passen (wat heel veel kleding passen betekende), een 2e vaccinatie en bloed laten prikken. Dit bloed laten prikken was om te kijken hoe we ervoor stonden na hoogtestage. Bloed prikken staat na een hoogtestage altijd op de planning om te kijken wat de hoogte met je gedaan heeft. In je bloed resultaten kan je bijvoorbeeld goed zien of je ijzer gehalte nog goed is en of deze niet te laag is.

Verder hadden we een meeting waarin we meer te horen kregen hoe en wat ons te wachten staat in Tokio, wat erg interessant was. Om de dag op Papendal af te sluiten, was er nog een persmoment.

De hitte kamer was weer afzien. Dit had ik al eens in 2019 gedaan (of ondergaan haha), toen als vrijwilliger. Ze wilden toen al kijken wat de te verwachten hitte in Tokyo nou eigenlijk met jou als sporter doet en welke invloed het kan hebben op je prestaties. In 2019 hadden we eerst een test in een koude kamer en later nog eens een keer in een bloed heette kamer met een luchtvochtigheid van 70%.

Leuke weetjes: die eerste keer testen op Papendal in 2019, was vlak na mijn derde plek in Luik-Bastenaken-Luik. In deze wedstrijd was het ontzettend nat en koud geweest en de test in de hittekamer was dan ook een regelrechte `shock for the body’. Echter, deze eerste keer (vrijwillig) testen voor Tokyo, was ook de eerste keer dat ik een afspraak en gesprek samen met Annemiek had. Zij werd namelijk op datzelfde moment ook getest. Annemiek kende mij daar inmiddels een beetje van dat podium in LBL 2019, waar zij won.

Nu was het dus weer tijd voor de hitte kamer test en weer zat ik er met Annemiek naast me op de Tacx, allen deze keer dus als echt onderdeel van het team dat naar Tokyo gaat. Dit had niemand toen in 2019 kunnen bedenken.

In 2019 bestond de test van ong een uur uit het rijden van verschillende wattages. Het wattage werd om de zoveel tijd steeds verhoogt. Ik kan jullie vertellen: dit was totaal geen pretje..!

Nu in 2021 bestond de test uit een uurtje rustig fietsen, wat overigens nog steeds geen pretje is. De eerste 30 min gaan best prima, maar na 30min stijgt je lichaamstemperatuur aanzienlijk en gaat je hartslag ook omhoog. Het word dan ook mentaal zwaarder, want je lichaam zegt eigenlijk gewoon: “Eey, het is nu tijd om te koelen joh!“ Na die eerste 30 min gaat de tijd dan ook verschrikkelijk langzaam. Èen gedachte van hoop: in Tokio zullen we – in tegenstelling tot in de hitte kamer – (rij)wind hebben. Hopelijk is het daardoor wat beter te doen. Je kan je natuurlijk ook wel voorstellen dat je verschrikkelijk zweet bij warm weer, maar met zo`n hoge vochtigheid in de lucht, zweet je nog veel meer! Je zweet verdampt namelijk totaal niet. Na een uur op de Tacx in 32 graden, lag er dan ook een flink plasje vocht onder onze fietsen. Voordat we de fiets op gingen hadden we een weeg moment en na het fietsen ook weer, om te kunnen zien hoeveel we gezweet hadden en hoeveel liter vocht we kwijt waren geraakt. Ik dronk op de Tacx in de hitte kamer 1 liter water, maar was datzelfde uur tijd, rustig fietsend, ook 1,2 liter aan vocht kwijtgeraakt. Dat betekent niets anders, dan dat we in Tokio flink zullen moeten drinken!!

 

Deze testdag was op de maandag na het NK op de weg en al met al dus een drukke dag. Dinsdag had ik een interview en fotoshoot voor het magazine Helden. In dit interview ging het onder andere over mijn `roots` en werden er hele gave foto`s bij mijn thuis in Nederland gemaakt. Dit was superleuk om te doen en ik kan niet wachten om het resultaat te zien. Ben jij ook benieuwd, hou dan de volgende editie van het magazine Helden in de gaten!

Verder had ik dinsdag nog `even` een pittige training afgewerkt en heb ik mijn vriend aan het einde van de middag naar Amsterdam gebracht. Hij pakte vanaf daar een nachttrein terug naar Zwitserland. Het was kort en we waren druk, maar toch was het erg fijn om weer even samen te zijn. De komende periode ben ik veel onderweg en zullen we elkaar ook weinig zien. Misschien af en toe vluchtig in de Giro Rosa, omdat hij tijdens deze week met een vriend daar op fietsvakantie zal zijn.

Vandaag en morgen ben ik onderweg naar La Course by Le Tour de France. Komende zaterdag 26.06.2021 is de wedstrijd. Na de wedstrijd zullen we verder reizen richting Italie, waar we dan nog een aantal dagen ons zullen voorbereiden op de start van de Giro Donne op 02.07.2021. Tijdens de Giro Donne zal ik proberen, per dag wat kleine updates te geven over wat ik allemaal meemaak. Blijf me dus volgen!

Na de Giro Rosa zal de focus meteen om switchen naar de Olympische Spelen. Na de Giro Rosa zal ik even thuis in NL zijn, waarna we al vrij snel naar Tokio zullen vliegen. Een drukke periode, maar een periode die ik me hoop ik, voor altijd zal blijven herinneren. Ik ben enorm benieuwd hoe het daar in Tokio, helemaal aan de andere kant van de wereld, eraan toe zal gaan.

23.06.2021
Demi Vollering

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *